Barion Pixel

Az IR következményei – A”Dominó-effektus”

Az inzulinrezisztecia következményei a női ciklusra és hormonális egyensúlyra

Az itt említett hormonális következmények bizony dominószerűen indulnak be…Lehet, hogy egyes tüneteidet eddig nem kapcsoltad össze az IR-el. Ennek a fejezetek a célja az, hogy tisztában legyél azzal, milyen nemkívánatos folaamatokért felelős az inzulinrezisztencia. Ha az alábbi tüneteket anélkül szeretnéd kezelni, hogy az IR-t megfogd, nemigen fogsz valódi sikert elérni.

Ugyanakkor az IR kezelése, amire ez a Program 5 lépéses alap módszeremegtanít, még nem elég ahhoz, hogy ezeket a dominószerűen beindult hormonális folyamatokat és tüneteket tejesen visszafordítsd. A szervezet ez esetben is igényli a támogatást, a hormonrendszer – mivel egy igen lassú rendszerről beszélünk – időbe tellik, mire egy új, és ezúttal megfelelő egyensúlyba áll be.

Ezt érdemes és a legtöbb esetben szükséges megtámogatni a gyorsabb és zökkenőmentesebb eredmény érdekében, hiszen a helyzet fokától függően nem biztos, hogy támogatás nélkül képes a hormonrendszer újrahangolni magát. A program Prémium és VIP csomagjában minderre részletesen kitérünk.

Lássuk hát, mit okoz az IR a női szervezetben:

Zsírréteg

A derék körüli és belső/zsigeri zsírréteg – ami anyagcserében nagyon aktív szövet – nagy mennyiségben termel hormonokat. Ez egy önálló endokrin szerv! – lásd ösztront termel, de az ösztradiol is képes lerakódni és szaporodni a zsírszövetben, azaz minél több zsírsejt, annál több ösztrogén, azaz annál súlyosabb ösztrogén-dominancia, és azt már tudod, hogy minél több ösztrogén, annál több zsírsejt is lesz.

Ha vékony vagy, akkor is elordulhat a belső szerveid elzsírosodása, vagy akár a derék körl könnyen felcsíphető mini úszógumit is érzékeled…

Inzulin-rezisztenciánál a sejtekbe bejutni képtelen cukor felhasználatlan marad, ebből a glukózból a máj ún. glikogén raktárakat képez, illetve zsírokká alakítja, ami (a nem alkoholos eredetű) zsírmájat okozza és a belső szervek körüli ún. zsigeri zsírt fogja növelni (később már ez a folyamat látványosabb testet ölt és megjelennek a zsírpárnák a derék körül, az ún. úszógumik…)

A zsigeri zsír gyulladáskeltő anyagokat (ún. citokineket) is termel – ezek pedig tovább rontják az inzulin hatásfokát is.

Férfias tünetek

Az inzulin hatására a tesztoszteron szintézis nő. A tesztoszteron az első számú férfi hormon, melynek emelkedett értéke nemkívánatos tüneteket okoz és újabb hormonális dominószerű folyamatot indít el. A megemelkedett tesztoszteron vagy annak módosult DHT változata felel

 • a gyulladt, pattanásos bőrért (aknék)
 • a szőrösödésért, a szőrszálak megvastagodásáért vagy olyan helyen való megjelenéséért, ahol eddig nem volt
 • és a hajritkulásért, a férfias jellegű (fejtetői, halánték tájéki) hajhullásért

Mivel a tesztoszteron az ösztrogén ellenlábasa, ez az ösztrogén-szint csökkenéséhez vezet. Az ösztrogén az első számú női nemi hormon, mely felel ammenstrucióért és a havi ciklus fenntartásáért. Pubertáskor az ösztrogén robbanásszerű emelkedése indítja be a nőies alak kialakulását (nőies zsírpárnák – szép formák, fenék) és pár év alatt beindítja a rendszeres peteéréseket is. Termékeny korban fontos a kielégítő ösztrogénszint ahhoz, hogy a havi ciklus szabályos legyen.

Azaz IR esetén ez azt jelenti, hogy kellő ösztrogén hiányában a peteérés és azt azt követő tüszőrepedés, azaz ovuláció veszélyben lesz (akár rendszeressé válik az anovuláció pcos-t okozva). A tüszőrepedés két dolog miatt nagyon fontos: egyrészt ez a petesejt kilökődését jelenti a tüszőből, azaz így lesz megtermékenyíthető petesejt és ekkor mondható ki, hogy termékenyek vagyunk. Másrészt tüszőrepedés után a tüsző átalakul sárgatestté és elkezdi termelni a sárgatesthormont, azaz latinul a progeszteront, mely kritikus fontosságú egyfelől a terhesség előkészítése szempontjából (megtapadás, vetélés elkerülése, stb) – hiszen a havi ciklusnak ez a célja, még ha mi nem is szeretnénk feltétlen éppen teherbe esni -, másfelől pedig a progeszteron hivatott fenntartani a hormonális egyensúlyt az ösztrogént ellensúlyozva. Ez az, amiről talán a te orvosod is aligha beszélt még…mivel az az általános helyzet, hogy itthon valamiért ennek a hormonnak csupán a terhesség megtartó szerepéről beszélnek, a többi tünetet, amit a hiánya okoz pedig szinte elbagatellizálják vagy legalábbis széttárt karokkal állnak előtted és azt mondják: ez a női léttel jár együtt…Pedig ez nem így van!

Ha ugyanis az ösztrogén erőfölénybe kerül, az nemkívánatos folyamatokat indít el, úgy mint PMS tünetek, görcsök, mellfeszülés, miómák, ciszták, vérzészavarok, erősebb vérzések kialakulása, a sort a női daganatos betegségekkel zárva (és most csak pár példát hotam)…nos ezeket az állapotokat, tüneteket a progeszteron-hiány, más néven az ösztrogén-dominancia okozza.

Ovuláció hiánya, ciszták, terméketlenség

A tartósan magas inzulin szint, és az inzulin rezisztencia anovulációt, azaz az ovuláció/tüszőrepedés elmaradását eredményezheti.

Az inzulin eddig nem teljesen ismert okokból stimulálni képes az androgén receptorokat a petefészek külső felületén, aminek hatására az adott női szervezetben ki fog alakulni az androgén hormon túltengés: megemelkedik a tesztoszteron (vagy a dihidro-tesztoszteron – DHT). Ez tünetekben férfias szőrösödést, fejtetői hajhullást, hasi hízást, aknék megjelenését jelenti, ahogy láttuk.

A kórosan túltengő androgének a női szervezetben komoly szerepet játszanak a tüszőrepedés megakadályozásában. Ugyanis a tesztoszteron, mint első számú férfi hormon az ösztrogén (mint első számú női nemi hormon) ellenlábasaként működik. Azaz egy emelkedett tesztoszteron-szint le fogja nyomni az ösztrogén-szintet.

Mivel az ösztrogén elengedhetetlen a peteéréshez, amennyiben az ösztrogénszint nem ér el egy csúcsértéket a ciklus közepe táján, akkor a tüszőt és benne a petesejtet nem képes támogatni a növekedésben, így elmarad a tüszőérés/peteérés.

Ennek a következménye a progeszteron-hiány, az ösztrogén-dominancia, a terméketlenség…ultrahangon az éretlen bennragadt tüszőket vagy nagyobb méretű cisztákat láthatnak. Ez előfordulhat 1-1 hónapban, de ha a háttérben inzulin-rezisztencia áll, akkor az anovuláció rendszeressé válhat…és ez már a Ez már a PCOs.

Ma a termékeny korú nők több mint 30%-a szenved PCO szindrómától, melynek a klasszikus ismertetőjegyei az androgén túltermelődés, a magas inzulinszint és inzulin-rezisztencia, illetve az ovuláció rendszeres elmaradása.

Ha tehát a fent leírt folyamat az inzulin-rezisztencia állapota miatt folyamatosan fennáll és rendszeresen ismétlődik, akkor hónapról hónapra mindig eggyel több, végül igen sok apró ciszta gyűlik össze a petefészkekben: ez a policisztás petefészek szindróma, röviden PCOs. Innen az elnevezés: poly (többszörös) — cisztás — ovárium (petefészek) — szindróma. Ez az állapot a tüszőrepedés és így szabad, megtermékenyíthető petesejt híján terméketlenséget jelent.

A megoldáshoz a kulcs a vércukor-háztartás rendezésén van (Alap Vércukor Kontroll Program), az ovuláció serkentésén és a kialakult ösztrogén-dominancia kezelésén túl (Prémium és VIP Program).

VIP CSOMAG

Mit ad még neked ez a csomag?

Laborvizsgálatok a hormon egyensúly felmérésére e-book

Hormonok a női egészség tükrében e-book

Természetes hormon egyensúly terápia IR-eseknek egy külön modulban gyakorlati tanácsokkal

Kérdezz-Felelek alkalmak 2 hetente

Teljes hormonpaneled és laboreredményeid elemzése

Egyéni-személyre szabott hormon egyensúly konzultáció

HASZNÁLD AZ ALÁBBI KUPONKÓDOT – ÍGY AZ ALAPPROGRAM DÍJÁT LEVONOM ÉS CSAK A KÜLÖNBÖZETET KELL MEGFIZETNED:

alap-vip

 

Szervezet finomegyensúly-vesztése

A mellékvese érintettsége ok és következmény egyszerre: a mellékvese kortizol hormonjának egyik szerepe a pótlólagos energia/glükóz juttatása a sejteknek. Egy ingadozó vércukorszintnél a mellékvese lesz az, aki a máj glikogén raktárainak felszabadításával a lezuhanó vércukorszintnél pótlólagos cukrot visz a véráramba, ezáltal biztosítva az agy és a szív folyamatos glükóz-ellátását. Ergo a mellékvesék ezerrel dolgoznak inzulin-rezisztenciánál, ez a folyamatos terhelés pedig végzetes a progeszteron szintünkre nézve.

A mellékvese feladata a stresszre és a gyulladásra választ adva a test hoemosztázisát, azaz egyensúlyi állapotát visszaállítani. Erre szükség van, ha jön egy veszélyes helyzet, egy stresszhatás, egy betegség, vírus, probléma – de a mellékvesék nem képesek szünet nélkül erre a feladatra, ahogy rákényszerülnek egy kezeletlen inzulin-rezisztenciánál. Az alulműködő mellékvese következménye pedig a krónikus progeszteron-hiány lesz, mivel a test a progeszteronból képes (alultermelő mellékvese esetén) a szükséges mennyiségű kortizol előállítására (ergo a progeszteron átalakul…, ami nem túl jó hír akkor, ha babát tervezel vagy menstruációs gondjaid vannak).

Mivel a mellékvesék a stresszre és a gyulladásokra adnak választ, a megfelelő működésük  kulcsfontosságú a stresszre adott válaszkészséged szempontjából, a gyulladáscsökkentés hormonális vezérlése szempontjából, valamint az energiaháztartásod szempontjából is.

Mind stressz, mind bármilyen betegség, gyulladás esetén több energiára van szükséged ahhoz, hogy a tested ismét a nyugalmi állapotába tudja magát visszalendíteni. Ezt vezérlik a mellékvesék…méghozzá a kortizol hormon közreműködésével és főszereplésével.

A mellékveséknek alapvetően nagy szerepük van az energiaháztartásban, mivel a melatoninnal karöltve az alvás-ébrenlét ciklusának szabályozásán keresztül a biológiai órádat állítja be, mely a nappal-éjszaka váltakozása nyomán az energiádat is szabályozza attól függően, hogy ugye melyik napszakban is tartasz éppen. A nappal ébrenlétet és energiát jelent, az éjszaka az alvásról, a pihenésről, a regenerációról szól, amikor nem igénylünk energiát. Nos éppen ezért éjszaka a kortizol szintünk alacsony.

Az ingadozó vércukorszintet a mellékvesék stresszorként észlelik. Ha ugyanis a cukorszintünk alacsony, a mellékvese azt a parancsot kapja, hogy válasszon ki kortizolt, mert a kortizol fogja aktiválni a glükoneogenezist, ami a máj glikogén (azaz cukor-) raktáraiból képes a tartalékul szolgáló cukrot felszabadítani a glükagon hormon segítségével (innen a folyamat neve), mindezt azért, hogy emelkedjen végre a vér cukorszintje és a szervezet képes legyen funkcionálni.

Azaz akárhányszor leesik a vércukorszinted, a tested éppen ugyangy fog reagálni, mint egy stresszhatás esetén. Ez pedig a mellékvesék kifáradásához fog vezetni…

Egy alulműködő mellékvese pedig egyenes út a hormonális egyensúlyvesztéshez, a ciklus felborulásához, a PMS tünetekhez, a terhességet megtartó progeszteron hormon hiányához, stb.

MELLÉKVESE TÁMOGATÓ PROGRAM

Mit ad neked ez a program?

 • Megtanítom felismerni és beazonosítani azokat a tüneteket, amik jelzik számodra, hogy túlontúl sok stressz ért és már felborítja a hormonális és nőgyógyászati egészségedet.
 • Speciális tesztek a stressz faktorok eredetének beazonosítására – Honnan ered a stressz?
 • A stressz rövid és hosszú távú hatásai a hormonális egyensúlyra, a női egészségre és a termékenységre
 • A mellékvese, mint stresszre választ adó hormonális belső elválasztású mirigy működése
 • Stresszorok kiszűrése
 • Mellékvese támogató kúra – Hogyan tudod felszámolni a stressz egészségkárosító hatásait?

A program részei:

 • 3 havi hozzáférés a zárt tanulói felülethez
 • Letölthető anyagok
 • 3 előadás (Az egyik előadás a fogamzóképesség növeléséről szól.)
 • 3 kérdezz-felelek
 • Mentori támogatás a program zárt Facebook csoportjában
 • 30 perces bónusz egyéni tanácsadás, laborelemzéssel
 • 30 bónusz email a fókuszod megtartásáért – további meglepetés bónuszokkal

Bárkinek javasolt, aki…

 • étel-intoleranciákkal, gyulladásokkal vagy krónikus betegséggel küzd,
 • fizikailag megterhelő munkája van vagy veresenysportol,
 • tartós stressz alatt él (ami lehet mentális stressz is),
 • vagy nagyobb stresszhatás/megrázkódtatás érte,
 • stresszesnek érzi a mindennapjait (munkahelyi, otthoni környezet miatt),
 • kimerültnek érzi magát, állandó fáradtságérzet ül rajta, megterhelőnek érzi a mindennapokat, alig van energiája, reggel igen nehéz elindítani a napját,
 • könnyen megbetegszik,
 • már egy kisebb problémán is könnyen kiborul,
 • akinek elromlott az alvása,
 • felborult a ciklusa egy stresszhatás/betegség után/óta.

A program a várandósságra felkészítés része, azaz mindenkinek ajánlott, aki babát tervez.

TOVÁBBI INFÓ A PROGRAMRÓL: Stresszoldó program ismertető

HASZNÁLD AZ ALÁBBI KUPONKÓDOT – ÍGY 20% KEDVEZMÉNYT KAPSZ: vc20st