20 tipp a mindennapokra
Jessie Inchauspé, francia biokémikus nyomán.
Ez az összefoglalás segíthet a mindennapi választásaidban és egy élhető vércukor kontroll kialakításában.
Felhívnám a figyelmedet az első pontra, amiről a program során nem esett szó és amit a legfontosabbnak tart (és ezt én magam is tőle tanultam és vettem át, noha ösztönösen alkalmaztam már).
- Étkezési sorrend: először fogyaszd el a tányérodról a (nem keményítőtartalmú) zöldségeket, majd a fehérjét és a zsírt, és utoljára hagyd a szénhidrátot, a keményítőtartalmú zöldségeket és a cukrokat.
- Tegyél fel egy evőkanál ecetet (almaecetet, fehérborecetet, stb…) egy nagyobb pohár vízben és idd meg az étkezés előtt 30 perccel. Ez 30%-kal képes mérsékelni a kiugró vércukorszintet.
- Reggelizz sósan (azaz fehérje, egészséges zsír, és rost legyen a tányérodon, pl. joghurt, dió, halhús, zsír és rost). Semmi édes!
- Étkezés után (90 percen belül) legalább 10 percig használd az izmaidat (sétálj, takaríts, lépcsőzz, táncolj, vagy végezz guggolásokat…).
- Soha ne egyél szénhidrátot vagy desszertet éhgyomorra, hanem hagyd meg azokat egy jól kiegyensúlyozott étkezés végére.
- Ne fogyassz önmagában szénhidrátot/cukrot, hanem párosítsd össze fehérjével, egészséges zsírral és/vagy rosttal (Példák: csokitorta görög joghurttal, kenyér avokádóval vagy vajjal, rizs tojással vagy lazaccal, vagy zöldségekkel, süti 10 szem nyers mandulával…).
- Egyél gyümölcsöt, de kerüld a gyümölcsleveket (még akkor is, ha zöldség is van a smoothiedban).
- Kerüld az aszalt gyümölcsöket, a zabtejet, a kókuszvizet, a rizslisztes süteményeket (mindegyet kezeld desszertként).
- Fogyassz kiegyensúlyozottan összeállított turmixokat (amiben van fehérje, egészséges zsír és rost) gyümölcs nélkül vagy nagyon kevés gyümölccsel (a legjobbak a bogyósok).
- Jobb választás: Kovászolt kenyér a fehér kenyér helyett, főzött teljes zab a zabpehely helyett, keményítőtartalmú zöldségek fehér kenyér vagy tészta helyett.
- Szőlő, ananász, banán – magasabb fruktóz szinttel bírnak, mindig kombináld fehérjével, zsírral, vagy tekintsd és fogyaszd desszertnek (azaz az étkezésed legvégén – lásd első pont).
- Egyél több egészséges zsírt – avokádót, avokádóolajat, oliívaolajat, halat, stb.
- A stressz és a nem kielégítő minőségű alvás, és az alváshiány az egekbe emeli a glükóz szintet és aláássa a szervezet megfelelő működési képességét.
- Ha fáradtan ébredsz, egyél sós reggelit, röviddel ébredés után végezz 10 percig magas intenzitású, majd kávézz vagy egyszerűen hagyd ki a kávét, hogy jobban érezd magad és helyreállítsd a tested egyensúlyát.
- Kezdd az étkezésed egy zöldséges előétellel: nyers zöldséggyel, vagy főttel, akár valamilyen öntettel. Egy egész tányérnyit! Ez legyen az adott étkezésed 30%-a.
- Ne számolj kalóriákat. Fókuszáljon a glükózszint egyenletesen tartására. Kevésbé leszel éhes:)
- Minden cukor ugyanúgy viselkedik; mindegyik glükózcsúcsot hoz létre. Nyugodtan edd azt, amit szeretsz, de okosan!
- Válassz desszertet az édes snack helyett. Azaz ne nassolj édeset, mert ha a gyomrod üres, ez vércukorszint csúcsot, majd zuhanást okoz. Az étkezés végén elfogyasztott desszert esetén viszont a többi fogás lelassítja a cukor felszívódását, így elkerülöd a vércukor hullámvasutat.
- Az étkezések között csak sós falatokhoz nyúlj. Pirítósra tegyél sonkát, cukrot csak étkezés után fogyassz.
- Ha keményítőt eszel, adj hozzá fehérjét, zsírt vagy rostot. Pl. így: csokitorta+joghurt,tészta+hal stb.