
A receptet KicsiVútól, azaz Farkas Viktórától tanultam, aki az 5 elem konyha szakértője itthon.
Hatásai:
Ez a zöldségleves az 5 elem tana szerint készült, mely a kínai gyógyító konyha europaizált változata.
Felvonultatja szinte az összes csít (életerőt adó energiát) tápláló alapanyagot (alga, szárított gomba, csiperke, kurkuma, sárgarépa, újhagyma, fokhagyma…). Ilyen zöldségekből bizony lehet erőlevest főzni.
Az édeskés gyökérzöldségek révén melegít, erősíti a csít, a közeped (a Gyomrot és a Lép-Hasnyálmirigyet), a zöldségekből kifőtt sok-sok ásványi anyag táplálja a jinedet és a testnedveket.
Betegségek utáni lábadozáskor, legyengült állapotokban, sportolás után különösen
ajánlott, úgy mint a mellékvese támogató kúrád részeként.
Biozöldségekből készítve a legjobb. Azáltal, hogy héjastul kerülnek bele a zöldségek, összetettebb ízhatás érhető el, mert a héjban vannak a keserűanyagok.

A hosszan főzött csontleves kollagén tartalma hozzájárul a bél integritásához és így csodás erejű gyógyító étel.
Hatásai:
- Táplálja a bél nyálkahártyáját, támogatja a a gyorsan növekedő egészséges bélhámsejtek születését, tápanyagot nyújtva azoknak.
- Ezáltal megnyugtatja a gyulladt területeket a bélben és gyógyítja az áteresztő belet, így a sejtszintű és autoimmun gyulladásokat gátolja.
- Javítja az emésztőképességet azáltal, hogy fokozza a gyomorsav kiválasztását, és helyre-állítja a gyomor egészséges nyálkahártyáját.
- Felszívja a vizet és segíti a folyadék megköté-sét az emésztőrendszerben, elősegítve a táplálék továbbhaladását és az egészséges bélmozgást.
- Tartalmaz glükozamint, aminosavakat, amik már elő vannak emésztve a főzés hatására, ásványi anyagokat, vitaminokat, és kollagént (kifőve zselatin). A bőr, a porcos, csontos, inas részek kollagénben gazdagok.
- A kollagént több aminosav alkotja, az egyik közülük a glicin. Ez szükséges a glutation szintézishez. A glutation, testünk legfőbb antioxidánsa, elengedhetetlen a máj méregtelenítő munkájához, segíti az immunrendszert egyensúlyban tartani, megakadályozza és visszafordíthatja az autoimmun folyamatokat.



A hosszan főzött csontleves kollagén tartalma hozzájárul a bél integritásához és így csodás erejű gyógyító étel.
Hatásai:
- Táplálja a bél nyálkahártyáját, támogatja a a gyorsan növekedő egészséges bélhámsejtek születését, tápanyagot nyújtva azoknak.
- Ezáltal megnyugtatja a gyulladt területeket a bélben és gyógyítja az áteresztő belet, így a sejtszintű és autoimmun gyulladásokat gátolja.
- Javítja az emésztőképességet azáltal, hogy fokozza a gyomorsav kiválasztását, és helyre-állítja a gyomor egészséges nyálkahártyáját.
- Felszívja a vizet és segíti a folyadék megköté-sét az emésztőrendszerben, elősegítve a táplálék továbbhaladását és az egészséges bélmozgást.
- Tartalmaz glükozamint, aminosavakat, amik már elő vannak emésztve a főzés hatására, ásványi anyagokat, vitaminokat, és kollagént (kifőve zselatin). A bőr, a porcos, csontos, inas részek kollagénben gazdagok.
- A kollagént több aminosav alkotja, az egyik közülük a glicin. Ez szükséges a glutation szintézishez. A glutation, testünk legfőbb antioxidánsa, elengedhetetlen a máj méregtelenítő munkájához, segíti az immunrendszert egyensúlyban tartani, megakadályozza és visszafordíthatja az autoimmun folyamatokat.


Hatásai:
- Kakaótartalma reggel feldobja az energiaszintedet és a hangulatodat
- Összetett szénhidrát tartalma nyugtatólag hat az idegrendszerre
- Fehérje és zsírtartalma hosszabban tartó energiát biztosít


Hatásai:
- Melegítő fűszereivel táplálja az energiát
- Édes ízével nyugtatja az idegrendszert
- Egészséges édesség lehet köztes étkezésekhez
- Kísérheti a főétlezéseket is jó melegen fogyasztva
Kapcsoló címe
Szövege – nyitott álapotú
Kapcsoló címe
Szövege – zárt álapotú
A kicsári az ayurvéda alapreceptje. Eredendően tisztítókúrák alap étele szokott lenni, de ez a variáció kifejezetten tápláló a testnek és a szellemnek, nyugtató, kiegyensúlyozó. Kiváló roboráláshoz, vagy amikor lelkileg és testileg is melengető ételre vágysz.
Mint minden kicsári variáció ez is gyógyszerként használt étel:
- Gyógyítja a beleket, tisztítja az egész tápcsatornát.
- Könnyen emészthető, gyengébb bélrendszernél sem megterhelő a testnek
- Segíti az immunitást növelni.
- Támogatja a mellékveséket.
- A mungó bab és a rizs kombinációja teljes értékű fehérjével látja el a szervezetet.
- Sok benne a réz, a cink, a kalcium és a magnézium a sok szezámmagnak hála.
- A és a C vitamint tartalmaz a sárgarépának hála.