Barion Pixel

Glutation, az Anya-antioxidáns

A glutation az egyik legfontosabb antioxidánsunk, rengeteg feladattal. Hiánya hormonális problémákat okoz. Részt vesz az elhasználódott hormonok, az idegen hormonok (xeno-ösztrogének) és a nehézfémek kiválasztásában.

A glutation antioxidáns védelmi rendszerünk központi kulcseleme, hívják az antioxidánsok „anyjának” is.

Elsődleges funkciója a sejtek és mitokondriumok védelme az belső oxidációs folyamatok káros, romboló hatásától. Megvédi sejtjeink, szöveteink, szerveink épségét, ezáltal fontos szerepet tölt be az öregedéssel együtt járó krónikus betegségek elleni védekezésben.

A glutation feladatai a szervezetben

 • Kulcsfontosságú a méregtelenítéshez (így az ösztrogén megfelelő bontásához),
 • erős antioxidánsként a petesejt fiatalon tartásához járul hozzá (alacsony AMH esetén vagy 40 év felett gyermeket vállalóknak javasolt).
 • semlegesíti a szervezetben található toxinokat,
 • védelmet nyújt a sugárzás, a vegyi anyagok és a környezeti szennyezők káros hatásaival szemben,
 • javítja az immunrendszer működését (Hashimotos pajzsmirigy betegség esetén, autoimmun állapotoknál javasolt),
 • idegrendszervédő hatású,
 • fokozza a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben,
 • felgyorsíthatja a betegségekből való felgyógyulást,
 • növeli a szervezet energiaszintjét, a vitalitást,
 • és daganatellenes hatású.

Az optimális egészség és hosszú életkor elérése érdekében a szervezet glutation szintjét magas szinten kellene tartanunk.

Miért van szükség a glutationra?

A glutation szint jelentősen csökken betegségek, fertőzések, stressz, helytelen táplálkozás, környezeti szennyezés, mérgezés, és az öregedés hatására.

A glutation-hiány igazoltan összefüggésbe hozható számos betegséggel: immunrendszer zavarokkal, idegrendszeri problémákkal, autoimmun folyamatokkal, energiahiánnyal, elégtelen méregtelenítési funkcióval, izomgyengeséggel, gyulladásos állapotokkal, valamint a sejtek rosszindulatú elváltozásaival.

A hormonrendszer egyensúlyához a következő 3 okból kapcsolódik:

 1. A glutation egy antioxidáns, amely a máj méregtelenítő folyamataihoz is szükséges.

Mivel a tested minden áldott nap méregtelenít, fontos, hogy naponta vegyél magadhoz glutationban gazdag élelmiszereket. Mindez azért jelentős a hormonális egészség szempontjából, mert a máj az, ami a feladatukat elvégzett vagy felesleges hormonokat ártalmatlanítja; ezeket a zsírban oldódó anyagokat vízoldékonnyá teszi, majd: a glutation segítségével továbbítja a kiválasztó utak felé, hogy a testből az kiürüljön. Ha ez nem történik meg, akkor a ki nem ürült ösztrogén ismét a véráramba kerülhet és hozzájárul az ösztrogén-dominanciához és kellemetlen tüneteket okoz.

 1. Antioxidánsként a glutation hozzájárul a petesejtek és spermiumok szabad gyököktől való védelméhez.

Mivel a glutation a sejtek antioxidáns anyja, azaz elsődleges antioxidánsa, így a petesejteké is, amik azok a sejtek, melyeket az öregedési folyamat a leginkább érint (hiszen magzatkorunk óta velünk van és öregszik, nem újul meg, mint más sejtjeink).

 1. A glutation hatással lehet az autoimmun problémákra, mely szorosan kapcsolódik a terméketlenséghez.

Részt vesz olyan gének metilációjában, azaz azok aktivizálódási folyamatában, amelyek krónikus gyulladást okozhatnak. Tehát más szavakkal elnyomhatja a „rossz” géneket, melyek autoimmun problémákat váltanak ki. Ez hasznos lehet azoknak, akik autoimmun betegséggel küzdenek (pl. Hashimoto), vagy már átestek vetélésen immunológiai okokból kifolyólag, vagy ha összeférhetetlenségre derül fény a párod spermájával.

veld az antioxidáns szintedet a glutationnal! - A legjobb az, ha napi turmixodban szerepel valamelyik élelmiszer, amelyik tartalmazza: sárgarépa, brokkoli, avokádó, spenót, alma (rövidke szezonjukban pedig görögdinnye és spárga).

Így juthatsz több glutationhoz

Ételekből

A glutation három aminosavból (cisztein, glutaminsav, glicin) felépülő vízoldékony molekula, amelyet szervezetünk is előállít kis mennyiségben.

Mi szükséges a szervezetnek a glutation előállításához (azaz mik a co-faktorai)?

 • B3, B6, B9 (folát), B12 vitaminokra van szükség nagy mennyiségben (ezek jó szintje a bélrendszertől és a jó bélflórától függ)

B3: élesztőpehely, koriander, maca, rizskorpa

B6: lágy tojás, rizskorpa, zöldfűszerek (mint snidling, turbolya, koriander, oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem), cayenne-bors, kurkuma, curry, őrölt paprika

B9 (folát, vagy ahogy inkább ismerheted: folsav): nyers, zöld levélzöldségek, zöldfűszerek, agar-agar, élesztőpehely, cékla, szezámmag, napon szárított paradicsom

B12: bio húsok, halak, tojás

 • szelénre, ami a glutation újrafelhasználását segíti elő, így nem a májnak kell újra előállítani: paradió tartalmazza a legbőségeseben
 • magnéziumra: tengeri hínár, nyers kakaó, hajdina, korianderlevél, mák, szárított tökmag, rizskorpa + kiegészítőben is érdemes pótolni, mert a stressz nagyon lemeríti a Mg-készleteket és rengeteg feladatban van szükség rá a szervezetben, nőknek fokozottabban)

Sok esetben szervezetünknek pótlásra van szüksége, mert táplálkozással nem feltétlenül tudunk elegendő mennyiséget magunkhoz venni.

Glutation tartalmú élelmiszerek -Természetes állapotában néhány gyümölcsben és zöldségben, továbbá növényi és állati szövetekben fordul elő, nagyobb mennyiségben pedig a fehérje tartalmú ételekben található meg. Ezek az élelmiszerek a következők: sárgarépa, brokkoli, avokádó, spenót, alma, spárga, görögdinnye és petrezselyem – ezekből fogyassz bőségesen és naponta, hogy a napi méregtelenítéshez elegendő glutationhoz juss. Elsősorban pedig ne feledd a jó minőségű fehérjéket és a glutation előállításához szükséges co-faktorokat se, melyekről fentebb olvashattál!

Bár a cél érdekében (máj méregtelenítése, petesejtek antioxidáns védelme) minden nap érdemes glutation tartalmú ételt magadhoz venni, a ciklusod első felében mindenképp tartsd szem előtt! A Ciklusharmonizáló módszerben a ciklus szerinti étrendnél úgy étkezünk, hogy a hormonális folyamatokat az ételekkel támogatjuk. A módszer étrendi alapelvei szerint az ovulációs szakasz felé közelítve fektetünk nagyobb hangsúlyt a nagyobb arányú nyers zöldség és gyümölcsbevitelre, többek között azok glutation tartalma miatt.

Ebédelj glutationt – A máj napi méregtelenítését például az ebédeddel tudod megoldani a legkönnyebben, hiszen ennek kellene lennie a napod legkiadósabb étkezésének. Kezdj egy hosszan főtt húslev

essel, amiben az állt minden részét belefőzted (ez a gyógyító csontleves). Majd a második fogásban legyen olyan összetett szénhidrát, mint a fekete bab, legyen benne jó zsír, mint például az avokádó vagy a napraforgómag, valamint támogasd a májadat a glutation tartalmú zöldségekkel, mint például egy olívaolajjal meglocsolt salátával reszelt sárgarépával, brokkolival, spenóttal vagy spárgával.

Turmix – Antioxidáns és petesejt és spermiumvédő célból tedd a napi turmixodba a spenótot, az almát, és az avokádót!

Kiegészítőből

Alapvetően azt tudtuk, hogy a normál technológiával előállított glutation étrend-kiegészítők szájon át történő bevitele során a gyomor savas közegében a glutation lebomlik, így nem szívódik fel a béltraktusból a véráramba, és nem jut el a sejtekig. Hasznosulásuk igen gyenge.

A megfelelő technológiával előállított redukált glutation viszont átjut a gyomor savas közegén, nem bomlik ott le, így felszívódik a béltraktusból a véráramba, és eljut a sejtekig. Az ún. L-glutationról vagy redukált glutationról (Setria Glutathione) klinikai tanulmányok igazolják a hatékonyságot.

Ez a redukált formája egy szabad SH csoporttal rendelkezik, mely nehéz fémterhelés esetén fémionokat köt, oxidatív stressz esetén könnyebben oxidálódik, mint a sejt fehérjéi, így a stressz-hatások elleni védekező reakciók egyik fontos komponense.

Tanulmányok ezzel kapcsolatban:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24791752

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4472409/

Vásárold meg itt a Redukált L-glutation készítményt

Összefoglaló – Glutation a gyakorlatban

A glutationt tekintik a természet fő antioxidánsának és méregtelenítőjének. Ez a sejtek elsődleges antioxidánsa. Általánosságban az alacsony glutationszintet vehetjük a betegségek (és a korai halálozás) markerének. Fontos szerepet játszik a toxikus anyagok méregtelenítésében, a máj munkájának segítségével. A sejt immunrendszerének egyik legfontosabb védelmezője.

A glutation hatással lehet az autoimmun problémákra, mely szorosan kapcsolódik a terméketlenséghez. Részt vesz olyan gének metilációjában, azaz azok aktivizálódási folyamatában, amelyek krónikus gyulladást okozhatnak. Tehát más szavakkal elnyomhatja a „rossz” géneket, melyek autoimmun problémákat váltanak ki. Ez hasznos lehet azoknak, akik már átestek vetélésen immunológiai okokból kifolyólag, vagy ha összeférhetetlenségre derül fény.

Nem humán tanulmányokban kimutatták, hogy a glutation antioxidánsként öregedésgátló.). Ezekből a tanulmányokból izgalmas arra gondolni, hogy ez milyen hatással lehet a petesejtünk egészségére, az egyik olyan sejtre, amelyet az öregedési folyamat a leginkább érint (hiszen magzatkorunk óta velünk van és öregszik, nem újul meg, mint más sejtjeink).

Kiegészítőben javasolt napi használat: Étrend-kiegészítőként egyszerű formája az emésztőrendszerünkben lebomlik, mielőtt a sejtjeinkhez eljutna.

A glutationszint növelésének egyik módja az, ha napi 100 mg alfa-liponsavat fogyasztasz.

A redukált formát tartalmazó kiegészítőt pedig használd akkor, ha nagy mennyiségben van rá szükséged (például autoimmun vagy daganatos betegség esetén, petesejt egészségének támogatására, az AMH érték javítása céljából).

Vásárold meg itt a Redukált L-glutation készítményt

Élelmiszer forrásai: Rengeteg friss gyümölcsben, zöldségben megtalálható úgy, mint sárgarépa, brokkoli, kelbimbó, avokádó, spenót, alma, spárga, görögdinnye, főtt csirke (húsleves), tojás, füge, lencsecsíra. Valamint a frissen főtt húsban is van.

Minden nap legyen valamelyik az étrendedben! Ne feledd, hogy a kiegészítők csak az étrended kiegészítésére szolgálnak, de nem helyettesíthetik a megfelelő étrendet.

Alapfogalmak

Antioxidánsok

Az antioxidánsok megtalálhatóak az étrendünkben is, hiszen ezek olyan vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok, amelyek segítenek megvédeni a testet a szabad gyökök által okozott károktól, úgy, hogy képesek semlegesíteni a szabad gyököket.

Szabad gyökök

A szabad gyökök instabil szabad elektronok, amelyek reakcióba lépnek a környező szövetekkel és sejtekkel és károsíthatják a sejtszerkezeteket. A normál mindennapi életben a szabad gyökök a testünkben zajló tevékenységekből származnak (például az energiatermelés során keletkeznek), de a minket körülvevő környezetből (szájon, bőrön, légutakon át) a testünkbe jutó vegyi anyagok is létrehozhatnak szabad gyököket. Azt mondják, hogy testünk minden egyes sejtjét naponta körülbelül 10.000 alkalommal támadják meg szabad gyökök, felgyorsítva az öregedési folyamatot. A szabad elektronok vagy gyökök otthont keresnek a sejtben, és gyakran végül károsítják az adott sejtben levő DNS-t. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, így megakadályozzák, hogy további károkat okozzanak és védik a sejt egészségét. Ha nem teszel valamit a sejteid védelme érdekében, ezek a károk összeadódhatnak.

Az oxidatív stressz elleni védelem

Az antioxidánsok úgy működnek, mint egy védelmi rendszer, leszerelve a szabad gyököket. A testben ok egyfajta rendőri erőt képviselnek. „Megfojtják” a szabad gyököket, bárhol is vannak, így nem képesek terjedni és károsítani sejtjeinket.

Amikor egy antioxidáns talál egy szabad gyököt, az elnyeli őt, tehát beleolvad annak molekuláris szerkezetébe. Így egy gyengített szabad gyök jön létre, amely nem elég erős ahhoz, hogy ártalmas legyen.

Ezen a ponton az adott antioxidáns feláldozódik, ha csak egy „testvér”- antioxidáns el nem jön, és nem éleszti fel. Kicsit később részletesebben elmagyarázom ezt, mivel erről nagyon fontos tudni, amikor antioxidáns kezelést alkalmazol.

Kapcsolat az antioxidánsok és a termékenység között

A test minden része sejtekből áll, s ezeket meg kell védeni a szabad gyököktől; ez egyszerű tény. Nemcsak a petesejt és a hímivarsejt áll olyan sejtekből, amelyeket szabad gyökök károsíthatnak, hanem a reproduktív szervek és mirigyek is, amelyek a termékenységhez és a szaporodáshoz elengedhetetlen hormonokat termelnek.

Ha ezek a sejtek kisebb mennyiségben állnak rendelkezésre, mint az optimum, akkor a szerveink, beleértve a hormontermelő endokrin mirigyeinket, a petesejt, a sperma (és még sok más) nem lesznek képesek a lehető legjobban működni.

A DNS károsodását is mindig a szabad gyökök támadása indukálhatja. Az ismert tény, hogy egy sérült DNS vetélést vagy fejlődési problémákat, akár születési rendellenességeket okozhat a gyermeknél.

Számos tanulmányok összefüggést mutatott a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz és a férfi meddőség között is. Tehát nagyon fontos, hogy mindkét szülő biológiailag aktív antioxidánshoz jusson, akár kiegészítés formájában.