Barion Pixel

Ahhoz, hogy sikeresen tudjunk a gyermekáldásért tenni, szükségünk van ún. ovuláció követési eszközökre.

Az ovuláció figyelésére több módszer áll a rendelkezésünkre:

 • Méhnyak nyák vizsgálata
 • Középidei hüvelyváladék figyelése
 • Ovulációs mikroszkóp (Maybe Baby)
 • LH-tesztelés
 • Ultrahangos követés
 • Hőmérőzés (Geratherm)
 • Naptár módszer

Ezen módszerek közül kiemelkedően pontos eredményt biztosít az LH-tesztek alkalmazása, ami ma már egy mindenki számára elérhető, otthon alkalmazható módszer.

Minimális energia és anyagi befektetés árán szinte napra pontosan prediktálhatjuk az ovulációnk bekövetkeztét, ami fontos akkor, amikor teherbe szeretnénk esni, fontos akkor, amikor egy terhességet el akarunk kerülni és fontos akkor is, amikor csak egyszerűen tudni szeretnénk, hogy van-e ovulációnk, azaz termelünk-e progeszteront.

Most lássuk részletesen az LH-tesztelést!

Az LH hormon a menstruációs ciklus során

A módszer lényege abban rejlik, hogy kimutassuk az LH szint tetőzését, aminek a segítségével meg tudjuk állapítani az ovuláció megtörténtének a körülbelüli időpontját, azaz megfelelően tudjuk időzíteni a szexuális együttlétet a kívánt gyermekáldás érdekében.

A módszer igen pontos, mégis bizonyos alapszabályokat figyelembe kell venni és szigorúan be kell tartani alkalmazásakor, ahhoz, hogy pontos képet adjon a pre-ovulációs állapotunkról.

Hogyan néz ki egy LH-teszt?

Több féle LH-teszt létezik, de leggyakrabban a legfelül látható zöld változattal találkozhatunk. Nincs köztük lényegi különbség, egyszer használatos eszköz lévén nincs is értelme túl sokat költeni rájuk, de arra figyeljünk, hogy FDA emblémával ellátott LH-teszteket vásároljunk!

Hogyan működik?

Az LH-teszt csík arra hivatott, hogy kimutassa vizeletünkből az LH (Luteinizáló Hormon) agyalapi mirigy hormon szintjét és így a legmagasabb szintjét, amit LH-csúcsnak is hívunk. Ez azért fontos és irányadó, mert az LH-csúcstól számított 36 (24-48) órán belül bekövetkezik az ovuláció, azaz ekkorra kell időzíteni a szexuális együttlétet annak érdekében, hogy egy áhított várandósság létrejöjjön!

A petesejt élettartama 6 és 24 óra között van, azaz az ovuláció utáni 6-24 órában meg kell tudnia termékenyülni ahhoz, hogy terhesség jöhessen létre.

Ehhez egy hatalmas segítség az LH-tesztek használata, ami egy igen megbízható és pontos módszer a kényes időzítéshez.

Az LH-tesztelésre legalkalmasabb időszak a délutáni órák és véletlenül sem a reggeli órák:

 • legkorábbi megfelelő időszak lehet: délelőtt 11 és délután 15 óra között
 • általánosan ideális időszak lehet: 15 és 17 óra között
 • egész biztosan megfelelő időszak lehet: 17 és 22 óra között

Amennyiben semmit sem akarunk a véletlenre bízni, nyugodtan tesztelhetünk naponta 2-szer: egyszer a koradélutáni órákban és egyszer a késő délutáni / esti órákban.

Jó tudni: vizeletből jellemzően csak a délutáni órákban kimutatható az LH, ezért a délelőtti, főleg a reggeli első vizelet erre alkalmatlan!

Ne keverjük össze: Terhességi tesztet a reggeli első vizeletből nézzük, viszont az LH tesztet délutáni/esti vizeletből!

Mielőtt belekezdünk a tesztelésbe…

Az LH-teszt csomagolásán mindig található használati útmutatás, azt alaposan olvassuk el! Csak a felhasználás előtt közvetlenül bontsuk ki a csomagolást! Ellenőrizzük a felhasználhatósági dátumot a csomagoláson és lejárt szavatosságú tesztet ne használjunk!

A kibontatlan teszteket mindig szobahőmérsékleten tároljuk, fénytől védett helyen! Hűtést nem igényel! A kora reggeli (első vizeletes) tesztelés NEM ajánlott, mert kora reggel csak a vérben lehet emelkedett LH szint, a vizeletben ez csak a délutáni órákban lesz kimutatható. A legjobb időpontok a tesztelésre a kora-késő délutáni órák vagy akár az esti órák.

Minden nap ugyanabban az órában teszteljünk! A tervezett tesztelés előtti 2 órában ne fogyasszunk sok folyadékot, hogy ne híguljon fel a vizelet és azzal együtt az LH-koncentrációja.

Amennyiben nem tartjuk be az alapvető szabályokat és helytelenül felhígult vizeletből tesztelünk vagy túl korai órában tesztelünk, könnyen fals negatív eredményt kaphatunk!

Mikor kezdjük a tesztelést?

Ez egyénenként változó, mindig attól függ, hogy kinek hány napos a ciklusa (menstruációtól menstruációig).

Ha nagyon változó, akkor vegyük az elmúlt 4 ciklusunk hosszát és számoljunk belőlük átlagot, pl: 28 – 26 – 30 – 29 = 113:4= 28,25, azaz 28 napos ciklussal számolunk.

Ez a táblázat segíteni fog abban, hogy milyen hosszúságú ciklusnál melyik ciklusnapon kell elkezdeni a tesztelést:

Ciklus hosszaCiklusnap, amikor kezdeni az LH-teszteléstCiklus hosszaCiklusnap, amikor kezdeni az LH-tesztelést
2153114
2253215
2363316
2473417
2583518
2693619
27103720
28113821
29123922
30134023

Tehát, ha nekem 28 napos a ciklusom, akkor a 11. ciklusnaptól már kezdenem kell az LH-tesztelést és minden nap, nagyjából ugyanabban az időpontban tesztelek egészen addig, amíg egy nap pozitív LH-tesztet nem tartok a kezemben!

Konkrét instrukciók:

 1. Vegyünk elő egy LH-tesztet! A fürdőszobában a vizeletet egy tiszta pohárba (üveg, műanyag) gyűjtsük! Ha lehet, a pisilés “közepéből” nyerjük a mintánkat, az a legértékesebb minta anyag. Amint megvan a legalább fél-egy dl vizelet, nyissuk ki az LH-tesztünk csomagolását, vegyük elő a tesztcsíkot!
 2. Helyezzük a tesztcsíkot a vizeletbe úgy, hogy a zöld részét fogjuk az ujjunkkal és a vizeletbe a fekete csíkig (MAX vagy „Stop line”) érjen bele. Látni fogjuk, ahogy vöröses szín fut felfelé a teszten, kb. 7-10 másodpercig tartsuk benne a csíkot, majd ezután vegyük ki és tegyük félre egy tiszta, száraz felületre!
 3. Szinte azonnal láthatóvá válik a kontroll csík és fél percen belül az LH koncentrációt jelző csík is, amennyiben van LH koncentráció („Result area”). A teszt érzékenységétől függően ez 30 vagy 40 másodpercet vesz csupán igénybe, de érdemes 10 perc után egy utolsó pillantást vetni a tesztre, mielőtt kidobnánk. Viszont 30 perc eltelte után már biztonsággal nem olvasható a teszt.
 4. Miután értelmeztük a teszt csík eredményét (a.) csak kontroll csík=negatív b.) két csík=pozitív), ki lehet dobni a használt tesztet.

A teszt értelmezése

Ahogy vizeletbe mártottuk, először egy mélyvörös színű kontroll csík fog megjelenni felül, a “Result area” felső részében. Innen tudjuk, hogy a tesztcsík működik, ez a felső vörös kontrollcsík lesz (ábrán “C” vagy “CONTROL”) a kiindulópontunk.

Alatta, vagyis a “RESULT AREA” alsó részében fog megjelenni az eredményünk, azaz ha a vizeletünkben elég magas koncentrációban van jelen az LH hormon, akkor megjelenik egy másik vörös csík, amit “T”-vel jelölünk az ábrán (“TEST”).

Amennyiben ez a másik, alsó vörös csík legalább annyira erőteljes színű vagy esetleg még sötétebb is, mint a kontroll csík, akkor egy pozitív LH-tesztet tartunk a kezünkben!

Pozitív eredmény (lásd balszélső ábra)

Ha két-csíkos a tesztünk és az alsó teszt csík legalább olyan sötét vagy sötétebb, mint a felső kontroll csík, akkor valahol 24-48 órán belül be fog következni az ovuláció. Ha a teherbeesés a cél, akkor a pozitív tesztet követő 24 órán (max. 48 órán) belül érdemes szexuális együttlétet tervezni.

Negatív eredmény (lásd középső ábra)

Akkor beszélhetünk negatív eredményről, amikor csak a kontroll csík jelent meg a tesztcsíkon, vagy ugyan megjelent egy alsó csík is, de annak az erőssége nem éri el a kontroll csík erősségét. Nagyon fontos ezt figyelembe venni, mert LH-csúcsról csak akkor beszélhetünk, ha a két csík erőssége legalább egyforma!

Érvénytelen eredmény (lásd jobbszélső ábra)

Ha nem jelenik meg kontroll csík sem, akkor a tesztünk hibás és el kell dobni. Ilyenkor egy másik tesztcsíkot kell elővenni és azzal újra kell próbálkozni!

Mikor kell abbahagyni a tesztelést? Azon a napon, amikor pozitív LH-tesztet tartunk a kezünkben, nincs értelme tovább tesztelni.

Fontos tudni

 • Az LH teszt egyszeri használatra alkalmas. Lejárt szavatosságú tesztet ne használjunk!
 • Az ovulációs teszt (LH-teszt) egy igen pontos eszköz, mégis csak akkor ad pontos képet a pre-ovulációs állapotunkról, ha a használati útmutatást nagyon pontosan betartjuk!
 • A menotropin hatóanyagú gyógyszerek (Menopur, Merional) alkalmazása befolyásolhatja az LH-teszt eredményét!
 • A menopauzában való alkalmazása félrevezető lehet.
 • Sajnos nem minden termékeny korú nő ovulál minden egyes ciklusában, ezért ők azt tapasztalhatják, hogy azokban a bizonyos anovulációs ciklusokban nem lesz LH-szint emelkedést és csúcsot jelző pozitív tesztjük!
 • A PCOS-ben szenvedő nőket anovulációjuk miatt tartósan magas LH szint jellemzi, ami azt idézheti elő, hogy az LH-tesztjük folyamatosan pozitívat jelez.

Forduljon hormon egyensúly tanácsadójához amennyiben azt tapasztalja, hogy nincs ovulációja és a mögötte álló okot szeretné felderíteni és kiküszöbölni.

Milyen érzékenységű tesztet alkalmazzunk?

Mind a terhességi, mind az ovulációs (LH) teszteknél fel van tüntetve a csomagoláson, hogy milyen érzékenységű az a bizonyos teszt. Az alapszabály nagyon egyszerű, minél alacsonyabb a feltüntetett szám, annál érzékenyebb a teszt. Értelemszerűen, minél érzékenyebb egy teszt, annál hamarabb kimutatja az LH-csúcsot és persze annál drágább is!

Amikor közelítünk az LH-csúcs felé, ez a szint el fogja érni az 50-200 mIU/ml szintet, aminek hatására meg fog történni az ovuláció! Ez pedig azt mutatja, hogy valójában a 30 vagy 40 mIU érzékenységű teszt is ki tudja mutatni az LH-csúcsot, nem feltétlenül szükséges a drágább, 20 mIU-s tesztek megvásárlása.

A Hormonharmónia ajánlata:

 • 10 db. LH teszt + B-terv, azaz ha sehogy sem akar összejönni a baba c. segédlet (megfelelő időzítéséről és egyéb fontos tudnivalókról a siker érdekében)       
 • Maybe Baby ovulációs mikroszkóp a termékeny napok és a peteérés megállapítására (ösztrogén-csúcs)
 • Természet-azonos progeszteron pótlás Women’s Creammel
 • Ligetszépe olajkapszula (a középidős hüvelyváladékért)
 • Phyto-E krém (várandósság előtt a menstruáció vége és az ovuláció között 1 pumpa, csak akkor alkalmazd, ha használod a Women’s Creamet is)
 • D3 krém (a peteérés támogatására)
 • Barátcserje (az ovuláció támogatására; terhesség alatt már ne szedjük)
 • Halolaj (omega-3 forrás, a baba agyi és idegrendszeri funkcióit támogatja)
 • Folát (nem folsav!!!) – Pl. GAL Babaváró vitaminból

Katt a képre a beszerzéhez.

További támogatás a hormonharmónia babavárásra felkészítő programjában adunk:

https://hormonharmonia.hu/termekenysegfokozo-program/

A Harmóniabolt ajánlata leendő kismamáknak a „Gyere baba!” termékkategóriából

A termékeny napok figyelésére és terhesség kimutatására:

 • LH tesztek (ovulációs tesztek) a tüszőrepedés nyomon követésére, otthon könnyedén elvégezhető vizeletből, gyors és praktikus
 • Geratherm digitális hőmérő a progeszteron által megemelt hőmérséklet figyelésére
 • A fogamzásgátlás alternatíváiról c. kisfüzet a termékenységi jelek megfigyeléséről
 • Olcsó (egyszerű csomagolású!), jó minőségű, normál érzékenységű terhességi tesztek

Étrendkiegészítők, amit jó szedni a felkészülési időszakban:

 • Phyto-E krém (várandósság előtt a menstruáció vége és az ovuláció között 1 pumpa)
 • Progeszteron a 15. terhességi hétig naponta 2 pumpa minimum: Women’s Cream (várandósság előtt az ovulációtól 14 napig 2 pumpa)
 • Barátcserje (az ovuláció támogatására; várandósság alatt már ne szedjük)
 • D3 krém (hormon szintézis, peteérés támogatása, majd a baba csontfejlődése)
 • GAL halolaj (omega-3, a baba agyi és idegrendszeri funkcióit támogatja)
 • GAL Babaváró vitamin
 • Ligetszépe olajkapszula (a középidős hüvelyváladékért)